ТОП-новостройки
ЖК Министерский

Киев, ул. Кондратюка, 7

  • Министерский
  • Энергополь-Украина
ЖК Воздвиженка

Киев, ул. Воздвиженская, ул. Кожемяцкая, ул. Дегтярная, ул. Гончарная.

  • ЖК Воздвиженка
ЖК RiverStone (РиверСтоун)

Киев, ул. Днепровская набережная, 14

  • RiverStone
ЖК Покровский посад

Киев, ул. Глубочицкая, 26

  • ЖК Покровский посад
ЖК Park Stone (Парк Стоун)

Киев, проспект Героев Сталинграда, 2-Б

  • ЖК Park Stone
ЖК Новопечерские липки

Киев, ул. Драгомирова Михаила, 1,3,5,12,14

  • ЖК Новопечерские Липки
ЖК Жемчужина Троещины

Киев, ул. Закревского, 42а

  • ЖК Жемчужина Троещины
  • Жемчужина троещины
ЖК Бульвар Фонтанов

Киев, ул. Патриса Лумумбы, 6/1

  • Бульвар фонтанов
ЖК Яскравий (Яркий)

Киев, ул. Дегтяренко, 1

  • ИНТЕРГАЛ БУД

Ринок житла у столиці зростатиме

17 апреля 2013


Міські забудовники вдвічі збільшили витрати на підготовку ділянок для житлового будівництва

Обсяги будівництва житла у Києві цьогоріч можуть зрости на 10-15 %, а ціни у новобудовах дещо снизитися завдяки використанню сучасних технологій. Столична влада вживає заходи для активізації будівельного ринку й створює комфортні умови для роботи забудовників.

Торік у житлове будівництво Києва було вкладено понад 6 млрд грн - приблизно стільки ж, скільки 2012-го, повідомили "Хрещатику" у Головному управлінні статистики м. Києва. За рахунок цих коштів збудовано близько 1,5 млн кв. метрів житла, причому 80 % із них припало на квартири економ-класу. Інвестиції у нерухомість, попри меншу, ніж банківські депозити, дохідність, залишаються досить привабливим інструментом вкладання коштів.

"Для пересічного українця більш безпечно вкладати свої кошти у "квадратні метри". Квартира - це те, що, умовно кажучи, можна потримати в руках й бути впевненим, що б не відбувалося, які б негативні тенденції не траплялися б, нерухомість може впасти у ціні, однак знецінитися - ніколи",- зауважив віце-президент ХК "Київміськбуд" Аркадій Бондарєв.

Столична влада ставить за мету вийти на будівництво 2 млн кв. м житла на рік. Підґрунтя для цього є. Як повідомив "Хрещатику" начальник відділу рейтингів корпоративної сфери рейтингового агентства "IBI-Rating" Ігор Андрусик, у 2012 році на підготовку ділянок для житлового будівництва було витрачено 72 млн грн, що в 2 рази більше, ніж у 2011 році, та в 2,5 разу більше, ніж у 2010 році. Це свідчить про бажання забудовників нарощувати свою присутність на столичному ринку нерухомості, каже експерт.

Цьогоріч учасники ринку очікують зростання столичного ринку житла на 10-15 %, при цьому ціни у деяких новобудовах, де використовуються новітні технології, можуть дещо знизитися. Київська влада, зі свого боку, вживає всіх заходів, аби полегшити роботу будівельних компаній - оперативно видає дозволи та іншу необхідну документацію. Щоправда, на сьогоднішній день у столиці є багато проектів з готовою документацією, землевідведенням, однак інвестор не поспішає будувати через брак коштів.

Тим часом Міністерство доходів і зборів нагадало, що з 15 квітня власники нерухомого майна, яке підлягає оподаткуванню, почали отримувати повідомлення про суму нарахованого податку. Сплатити податок потрібно протягом двох місяців з моменту отримання повідомлення. Згідно з Податковим кодексом, квартири та житлові будинки, площа яких не перевищує 120 кв. м та 250 кв. м, не оподатковуються. Тобто, якщо громадянину належить квартира у 125 "квадратів", то сплатити доведеться лише за "понаднормативних" 5 метрів - за ставкою 1 % мінімальної зарплати (якщо площа квартири не перевищує 240 кв. м) або 2,7 % мінімальної зарплати (у разі, якщо квартира більша, ніж 240 кв. м). До речі, за наявності у власності кількох квартир чи будинків, їхня площа сумується й податок нараховується на суму житлових "квадратів", а не за кожним житловим об’єктом окремо. Податок на нерухомість сплачується авансовим внеском на весь рік. Однак платники, які протягом року продали своє майно, мають право на повернення зайвих сплачених коштів.

Источник:

Злата ДІБРОВА

Хрещатик